Cat de dator este clubul International?


Scandalul iscat din cauza sechestrului asigurator pus de Finanțe pe fotbaliști și pe transferul acestora este departe de a fi încheiat. Lucrurile nu se rezumã însã la nivel local, între Finanțele locale și cluburile argeșene, ci ele trebuie lãmurite de Agenția Naționalã de Administrare Fiscalã, Ministerul Finanțelor și FRF.

Conform Finanțelor, cluburile argeșene de fotbal Internațional, Dacia și FC Argeș înregistrazã datorii la stat de cateva zeci de miliarde. Aceste datorii s-ar fi strans deoarece cluburile nu au plãtit cãtre stat CAS-ul, asigurãrile medicale și celelalte dãri, în afara impozitului. Problema însã de-abia aici apare. Fotbaliștii sînt angajați de cluburi cu convenții civile și, conform legii în vigoare, la aceste convenții civile nu se plãtește decît un impozit de 16% și nimic altceva. Din aceastã cauzã, Finanțele au și suspendat controalele la cluburi în momentul în care au apãrut discuțiile pe marginea contractelor de muncã și a convențiilor civile. Pînã la reglementarea situației, Finanțele Publice din Argeș au decis ca banii din eventualele transferuri a 12 jucãtori (6 de la Internațional, 4 de la FC Argeș și 2 de la Dacia) sã fie blocați, ca mãsurã asiguratorie pentru acoperirea datoriilor.

Noul director Direcției Finanțelor Argeș, Dorin Falcã explica situatia: „Orice verificare fiscalã pe care Direcția de Control o face se face cu aprobarea ANAF, printr-un program de control aprobat de președintele acestei instituții. Ei dau tematici pe acest program, a venit și tematica fotbalului, de Liga I. S-au luat cluburi ce se încadreazã în aceastã categorie: FC Argeș, Internațional Curtea de Argeș și Dacia Mioveni. S-au bãgat echipe în aceeași ligã, pentru a nu exista discuții. Cînd s-a ajuns la discuții cu reprezentanții clubului, începînd de la președinte, patron de club, contabil-șef, cã fotbalistul are contract de muncã și acest contract de muncã se impoziteazã cu 16% plus celelalte, și ei au venit de partea cealaltã a baricadei, cã este convenție civilã care se impoziteazã tot cu 16%, atunci s-au suspendat controalele. A suspenda înseamnã a întrerupe momentan controlul, pe ce motiv? Cînd ai susținut o lucrare și nu ești sigur, se cere un punct de vedere al ANAF. Pe calculul nostru, s-a ajuns la niște sume. Atunci statul, prin Finanțe, vrea sã-și asigure creanța bugetarã, adicã de a dispune mãsuri asiguratorii pe bunuri – sechestru pe conturi, pe mijloace mobile sau imobile pe care nu le pot comercializa pînã cînd creanța lor nu e certã. Cînd creanța rãmîne certã, atunci se pun mãsuri definitive. Asta a fost chestiunea aici. În condițiile în care cluburile de fotbal au fost înregistrate în contul imobilizãrii, contul 208, colegii mei au fãcut întrebare la ANAF dacã se pot dispune mãsuri asiguratorii. Nu vrem sã se înțeleagã faptul cã instituționalizãm sechestru pe jucãtori. Se pot dispune mãsuri asiguratorii pe veniturile ce se obțin din transferul jucãtorilor“.

Emanuel Marinescu, președintele executiv al Clubului Internațional Curtea de Argeș a declarat pentru „Curierul Zilei”:„Fotbaliștii sînt înregistrați ca niște active în contabilitate. Aceastã mãsurã a Finanțelor nu mã deranjeazã. Nu este nici bine, nici rãu, ba chiar este o mãsurã mai simplã. Avem o datorie, care este eșalonatã, și chiar joi o sã plãtim 400 de milioane din ea. Cei de la Finanțe chiar au specificat cã așteaptã punctul de vedere al Ministerului și al ANAF despre convențiile civile. În momentul de fațã, existã douã legi: Codul Muncii, conform cãruia orice salariat poate lucra legal cu contract de muncã, și Legea Sportului, prin care sportivii pot încheia fie contracte de muncã, fie convenții civile. Diferența contractului fațã de convenție este cã, pe lîngã impozit, se mai plãtesc CAS, medicale și altele. Pe cînd la convențiile civile se plãtește numai 16% impozit, iar restul își achitã jucãtorul, dacã vrea. Aceste convenții și ceea ce se plãtește la ele sînt legale. Totul e legal. Noi chiar avem o adresã de la Ministerul Muncii, din 2009, cãtre președintele Confederației Patronale din Industrie și Comerț, semnatã de secretarul de stat, în care scrie: convențiile civile pentru fotbaliști sînt valabile. Revenind la mãsura luatã de Finanțe, de a se pune sechestru asigurator, nu ne afecteazã, decît în planul imaginii. Este însã o mãsurã ca orice mãsurã. Mãsura este însã un pic prematurã, deoarece nu s-a stabilit clar dacã sînt aceste datorii. Așteptãm punctul de vedere al ANAF și al Ministerului Finanțelor, sã vedem cum se impoziteazã. Controlul a început în iulie și apoi s-a suspendat. Repet, nu ne afecteazã și nici nu ne deranjeazã foarte tare, însã oamenii nu înțeleg cînd s-a vorbit despre acest sechestru asiguratoriu. Oricum, nu avem nici un document oficial de la Finanțe în ceea ce privește jucãtorii amintiți de ei“.

Lista fotbaliștilor pe ale cãror transferuri s-ar putea pune mãsuri asiguratorii:

Neagu George
Pîrjol Silviu
Chiricheș Vlad
Vlad Alexandru
Ciucur Alexandru
Rãduț Mihai

Lasă un comentariu